Dávno preč sú časy, keď bol šport výsadou mužov. Dievčatá, dámy, ženy, dievčence sú rovnako nadšené športovkyne ako muži. A to rozhodne platí i o cyklistike. Niet sa čo čudovať, že cyklistický priemysel sa so svojimi produktmi zameriava i na čisto dámsky pohľad na bicykel. Ženské telo je jednoducho špecifické a je nutné sa mu prispôsobiť. Najmä ak majú byť dámske výjazdy nezabudnuteľné kvôli výkonu a pohode a nie kvôli nepohodliu. Ako je to teda s dámskymi modelmi bikov?

Dámsky bicykel

Ako je to s rozdielmi medzi dámskym a pánskym bicyklom? Rozhodne nestačí nafarbiť pánsky bicykel na ružovo. Tým nám dámsky model, ktorý má splňovať náročné požiadavky ženského tela, jednoducho nevznikne. Dámsky bicykel sa na prvý pohľad líši použitými komponentmi, ktoré berú v úvahu odlišnosti ženského tela. Medzi najvýznamnejšie patrí špecificky dámske sedloužšie riadidlá, subtílnejšie gripy, kratší predstavec. U niektorých modelov sa tiež líši geometria rámu, kde sa zohľadňuje odlišná stavba tela.

ŠPECIFIKÁ DÁMSKEHO BICYKLA

RÁM

Odlišnú geometriu rámu nájdeme u niektorých modelov dámskych bicyklov, cieľom je lepšia ovládateľnosť a väčšie pohodlie pri jazde. Ukážkovým príkladom sú dámske horské biky SCOTT Contessa Active.

VIDLICA

Odpružená vidlica na dámskych modeloch bicyklov býva s ohľadom na nižšiu priemernú hmotnosť žien mäkšia, tak aby v teréne správne reagovala na nerovnosti.

SEDLO

Väčšina dámskych bicyklov je vybavená dámskymi sedlami, nech už úzkymi, športovými pre výkonnostné jazdkyne alebo širšími pre všetky dámy, ktoré si chcú jazdu na bicykli užiť bez zbytočného nepohodlia
Tip: Nezabudnite, že pohodlný posed doladíte kvalitnými cyklistickými kraťasmi s cyklovložkou.

GRIPY

Drobnejším a citlivejším dámskym rukám sa lepšie prispôsobia gripy, ktoré sú v priemere menšie a často tiež hladšie a mäkšie

Tip: Stavte na kombináciu kvalitných gripov a cyklo rukavíc, ktorá perfektne pohlcuje vibrácie.

RIADIDLÁ

Riadidlá môžu byť vzhľadom na rozmery ženských ramien užšie.

PREDSTAVEC

Kvôli lepšej ovládateľnosti býva u dámskych modelov bicyklov kratší predstavec, najmä u unisex rámov.

DIZAJN

A konečne to, čo mnohé ženy nakoniec zaujíma najviac. Pre niektorých mužov je to nepochopiteľné, ale i dizajn môže umocniť požitok z jazdy. Ženy berú i bicykel ako módny doplnok. Podaktorým sa páči veselší štýl, iným čisto športový, ostatné si potrpia na eleganciu i vprostred terénu. Vzhľad je skrátka dôležitý.

Späť na všetky články