Bolesť a nekomfort pri dlhšom výjazde na bicykli? Určite si to pocítil aj ty na vlastnej koži. Súčasťou výbavy cyklistu, ktorou dokážete predísť týmto problémom je kvalitná cyklistická obuv.

Rozdeľujeme ju do dvoch základných kategórii. Prvým druhom sú tretry s možnosťou využitia systému SPD, čiže sa môžete tzv. napevno necvaknúť k pedálom na bicykli. Dalším druhom sú tretry s flat, rovnou podrážkou, ktoré sa používajú v kombinácii s klasickým pedálom.

Vhodne zvolená cyklistická obuv je pri jazde veľmi dôležitá. Kvalitné cyklistické topánky dokážu posunúť úroveň jazdy na úplne nový level. Cyklistické topánky sú navrhované svojou stavbou tak, aby vám chodidlo pevne držalo na pedáloch a bolo chránené pred možnými nárazmi pri jazde v lese, na trailoch alebo pri prudkom brzdení. Základom je tuhá, ale správne tvarovaná podrážka, ktorá sa pri šliapaní príliš neprehýba, zabezpečuje výborný grip, chráni chodidlo a zvyšuje komfort.

Cestné tretry
Horské tretry

 

 

 


 
Samostatnou kategóriou sú cyklistické tretry. Svojou konštrukciou sú uspôsobené tak, že si ich za pomoci výstupkov na podrážke zacvaknete do špeciálnych pedálov. Tým sa zvýši efektivita pedálovania pretože pedál nielen tlačíte ale aj ťaháte smerom hore. Je už len na vás, či si vyberiete tretry, ktoré sú určené na cestnú alebo horskú cyklistiku. Tretry určené na horskú cyklistiku majú zvyčajne hrubšiu podrážku s výstupkami, vďaka ktorým máte lepší grip aj pri chôdzi v teréne. Naopak, v cestných tretrách je chôdza obtiažnejšia. Sú určené hlavne na jazdenie, prenos sily a ich podražka je velmi tuhá.

Cyklo-turistické tretry

 

 
V ponuke sú aj cykloturistické tretry(SPD), ktoré vďaka svojmu dizajnu spájajú výhody cyklistických tretier a turistických topánok. Majú o niečo voľnejší strih, ktorý pridáva k pohodliu a vzdušnosti ako pri pedálovaní, tak aj pri chôdzi. Takéto tretry obľubujú rekreační a dobrodružní cyklisti, ktorí radi objavujú nové miesta, no nie vždy sa k nim dostanú bicyklom a určitý kus cesty musia odšliapať po vlastných. Tieto tretry sú preferované aj e-bike jazdcov.

Flat / voľné cyklistické tretry

 

Flat, alebo voľné cyklistické tretry majú mäkšiu a priľnavejšiu podrážku, ktorá sa do pedálov poriadne zakusne a podrží nohu v mokrých a blatistých podmienkach. Samozrejme telo obuvy je prispôsobené a vystužené na oporu pri šliapaní do pedálov a dobrý prenos sily. 

Takto správne navrhnutá obuv znižuje únavu nôh pri výjazde.

POZRI SI NAŠU PONUKU

Pedále (20)

Tretry nášlapné (26)

Tretry Flat/Turistické (9)

Späť na všetky články